Heb je vragen? We helpen je graag! Bel of mail ons:    023-5381966   |   info@jingo.nl

Uitgebreid verhaal Lekker en gezond

Het lied ‘Super in de supermarkt’laat horen hoe ‘vet-cool-tof-te gek’ het werken in een supermarkt is. Na het lied zien we hoe, vlak voor het openen van de winkel, de bakker, slager, groenteman en ‘kaasmeisje’ opkomen. Wanneer de assistente van chef van Brummelen naar buiten kijkt, schrikt ze zich een ongeluk bij het zien van een naderend onheil; de meest kritische (lastige) klant mevrouw Zijpestein. Wanneer zij aan Johnny vraagt waarom er sojalecithine in de chocopasta zit, reageert deze onwetend met ‘weet ik ‘t … maar lekker is ’t zeker’!

In het lied ‘Als het maar lekker is’wordt de nonchalance ten aanzien van eten kritisch bezongen. Als reactie op het lied verschijnt ‘uit het niets’ een soort ‘Supermanduo’. Het zijn Carly en Wayne, die strijden tegen ‘onzinnigheid over eten’. Als ze ook maar iemand iets horen beweren over eten wat niet klopt, stuiven ze er direct op af. In duidelijke bewoordingen benadrukken ze de onzin en geven tevens de juiste voorlichting. Ook wanneer het hygiëne betreft. Het is dus niet alleen belangrijk wát je eet, maar ook bacteriën geen schijn van kans geeft. In het lied ‘Linke soep’ wordt dat benadrukt. Carly en Wayne hebben wel iets losgemaakt.

musical schooltoneel gezonde voeding schoolproject

Nadat ze zijn verdwenen praten vier klanten met bakker Samira, kaasmeisje Bertina, groenteman Yoesuf en slager Kobus over voeding; wat zit er allemaal in, wat gebeurt ermee tijdens het groeiproces, het conserveren etc. Ze komen gezamenlijk tot de conclusie dat het toch ook ‘anders kan’. In het lied ‘Wees aardig voor de aarde’ wordt deze conclusie nadrukkelijk bezongen. Dan maakt de musical, middels een blik in de toekomst, een onverwachte wending. Supermarkt CANDOR is na honderd jaar een museum geworden, waarin een gids en enkele museumbezoekers rondlopen. Hierdoor kijken we terug naar de wijze waarop mensen ‘vroeger’ bezig waren met voedsel en voedselveiligheid. Wanneer de gids de bezoekers op de ouderwetse vakkenvuller attendeert, komt deze tot leven. Alle reden om gillend uit dit ‘spookmuseum’ weg te rennen en tevens een handige truc om terug te keren naar de realiteit.

In de slotscène zien we hoe de arme filiaalchef van Brummelen allerlei moeilijke vragen te beantwoorden krijgt over voedingsproducten. Als het hem teveel wordt, vlucht hij weg met de supersmoes dat hij ‘nodig met koffiepauze moet’. Als mevrouw Zijpestein haar boodschappen afrekent bij Nel, zorgt de laatstgenoemde voor een enorme kassafile door het hele ‘Candorpunten-zegeltjes-scala’ af te werken. Het lied met de nadrukkelijke boodschap ‘Zorg dat je weet wat je eet’ sluit de musical op vrolijke wijze af.

Terug naar pagina Lekker en gezond >