Heb je vragen? We helpen je graag! Bel of mail ons:    023-5381966   |   info@jingo.nl

SBO

Waarop letten voor SBO?
Waar de leercapaciteit ten opzichte van het reguliere basisonderwijs achterblijft, blijken bij creatieve vakken de prestaties vaak gelijkwaardig of soms zelfs beter te zijn. Er is dus geen rechtlijnig antwoord op de vraag welke musicals geschikt zijn voor het SBO. Iedere leerling en iedere groep verschilt. Er is dus een bandbreedte waarvan wij weten dat die prima werkt in het SBO. U kunt wel uitgaan van een aantal criteria bij het maken van een keuze.

Criteria
A. Hoeveelheid tekst
B. Complexiteit van opzet
C. Moeilijkheidsgraad van de liedjes

A. Hoeveelheid tekst 
Jingo kent twee soorten musicals: verhalende musicals en musicals met een losse scène-opzet.
In verhalende musicals hebben de scènes een duidelijke relatie met elkaar. Iedere volgende scène laat een deel van het verhaal zien tot het plot is bereikt. Deze musical kenmerken zich door een behoorlijke hoeveelheid tekst.
Musicals met een losse scène-opzet zijn meer cabaretachtig. Iedere scène heeft een eigen groepje spelers en een eigen verhaallijn, die via een rode draad tot het geheel van de musical leiden. De hoeveelheid tekst is een stuk minder en kan per scène-opzet worden aangepast.

B. Complexiteit van opzet 
Uit de bovenstaande omschrijving is op te maken dat de complexiteit van opzet bij verhalende musicals een stuk groter is dan bij musicals met een losse-scène-opzet.

C. Moeilijkheid van de liedjes 
De moeilijkheidsgraad van de liedjes verschilt niet of nauwelijks tussen verhalende musicals of musicals met een losse scene-opzet. Het uitgangspunt is altijd dat alle liedjes logisch moeten zijn,  goed in het gehoor moeten liggen en eenvoudig te leren zijn. De leerling-CD is hierbij een effectief hulpmiddel.

 

Overzicht van ‘geschikte’ titels
 

 • iKetsjer
  iKetsjerschool thema / doorlopend verhaalTijdsduur: 70minMin/Max spelers: 12 / Geen

  De leerkracht van groep 8 studeert de afscheidsmusical in. Hiervoor komt telkens een aantal spelers naar de repetitieruimte. De leerkracht is blij dat meester Robbert ondertussen alles in de klás regelt. Deze geniale stagiair heeft een bijzondere les voorbereid, maar de stoom komt uit zijn oren als blijkt dat het digitale schoolbord het niet doet!

 • Lekker & gezond
  Lekker & gezondalgemeen thema / doorlopend verhaalTijdsduur: 50minMin/Max spelers: 12 / Geen

  Lekker & Gezond is een luchtige musical met het actuele thema ‘gezonde voeding’. Door middel van gevarieerde sketches, die zich afspelen in de supermarkt, komen de spelers én het publiek van alles te weten over dit belangrijke onderwerp. Het lied ‘Zorg dat je weet wat je eet’ omvat dan ook de boodschap van de musical en sluit deze op vrolijke wijze af.

 • Kerst brengt vrienden
  Kerst brengt vriendenschool thema / doorlopend verhaalTijdsduur: 50minMin/Max spelers: 12 / Geen

  Een griepgolf heeft het meeste personeel van huize Avondrood uitgeschakeld. Enkele leerlingen bieden hulp aan. Annika, het buitenbeentje van de klas, kan het goed vinden met mevrouw van Dam, het buitenbeentje van Avondrood. De twee worden allebei gepest worden omdat ze ‘anders’ zijn. Maar juist dit ‘anders zijn’ is de sleutel om de verschillende partijen op één lijn te krijgen. Prachtig verhaal!

 • Spitsuur
  Spitsuuralgemeen thema / losse scène opzetTijdsduur: 70minMin/Max spelers: 12 / Geen

  In deze kleurrijke musical blijkt dat uiteindelijk niet gaat om wie ‘de beste’ is, want in Spitsuur zijn er alleen maar winnaars, winnaars en nog eens winnaars. Deze wisselen elkaar in een bruisend tempo en met heerlijke sketches en muziekacts af. Spitsuur… een uurtje vuurwerk!

 • Windkracht 8
  Windkracht 8school thema / losse scène opzetTijdsduur: 60minMin/Max spelers: 12 / Geen

  “Acht jaren basisschool. Acht grote stappen op de lange ladder van de maatschappij!” Deze tekst uit het titellied Windkracht 8 zegt meteen waar de musical over gaat. In hoog tempo laten de leerlingen op cabareteske wijze hun basisschooltijd de revue passeren. Uit iedere groep wordt de toeschouwers een treffend moment voorgeschoteld.

 • Plexat!
  Plexat!algemeen thema / losse scène opzetTijdsduur: 60minMin/Max spelers: 12 / Geen

  Vanuit herkenbare thuissituaties volgen wij de bezigheden van het gezin Breedveld. Ieder gezinslid doet iets bijzonders. Door ze onder een vergrootglas te leggen worden deze dolkomisch en flitsend. Het centrale thema in Plexat: “Zet je deuren altijd open, want dan ben je nooit alleen”.

 • Feestlift
  Feestliftschool thema / losse scène opzetTijdsduur: 60minMin/Max spelers: 12 / Geen

  Sprankelend schoolcabaret waarbij een bonte verzameling onderwerpen de revue passeert. In een collageachtige opzet worden de verschillende thema’s, via een rode draad, met elkaar verbonden. Het publiek krijgt met Feestlift een Superlift naar een feestelijke afsluiting van groep 8.

 • Auditie
  Auditieschool thema / losse scène opzetTijdsduur: 60minMin/Max spelers: 12 / Geen

  Met audities voor de musical wil de leerkracht het probleem van de rolverdeling omzeilen. Leerlingen moeten laten zien wat ze kunnen met zang, dans en acteren. Het verrassende einde is dat het niet meer belangrijk is welke rol ze krijgen. Die is immers uitgespeeld op de basisschool!

 • Confetti
  Confettischool thema / doorlopend verhaalTijdsduur: 70minMin/Max spelers: 12 / Geen

  Terwijl op het podium de afscheidsmusical van groep 8 speelt, wordt een stel ouders steeds gebeld door de oppas. De musical holt enkele malen mee met Pa Konkel, die zijn zoontje thuis tot de orde roept, om vervolgens terug te vliegen naar de afscheidsmusical. Feestelijke snippertjes…

 • Alles Kidts
  Alles Kidtsschool thema / losse scène opzetTijdsduur: 60minMin/Max spelers: 12 / Geen

  De leerkracht van groep 8 is ziek! Wat nu met de afscheidsmusical? Via het dubieuze uitzendbureau Alles Kits, waar je mensen met de vreemdste beroepen kunnen inhuren, wordt ‘Het Pienteam’ ingeschakeld. Dat dit alternatieve leerkrachten zijn blijkt al snel wanneer alles op z’n kop komt te staan.

 • Mirákel
  Mirákelschool thema / losse scène opzetTijdsduur: 60minMin/Max spelers: 12 / Geen

  Een eigenaardige leerkracht heeft jarenlang heel veel kinderen de gang opgestuurd. Deze gangbewoners - het publiek - worden bevrijd als een paar leerlingen binnen één uur vijf onmogelijke vragen beantwoorden. Zij moeten hiervoor kriskras door de geschiedenis heen. Dat lukt hen op miraculeuze wijze! Een avontuurlijke race door de tijden en tegen de klok...

 • Het spoor van bijster
  Het spoor van bijsterschool thema / doorlopend verhaalTijdsduur: 70minMin/Max spelers: 12 / Geen

  Tijdens de schoolreis van groep 8 wordt in het bos van de plaats Bijster de meester/juf ontvoerd! Detectives constateren dat de tent van de leerkracht óp het spoor van Bijster staat. Een zoekactie is het gevolg. Later zal blijken dat de ontvoering een afscheidsstunt is. Een avontuurlijke musical met vrolijke liedjes!

 • De spettershow
  De spettershowschool thema / losse scène opzetTijdsduur: 60minMin/Max spelers: 12 / Geen

  Groep 8 mag in het Tv-programma ‘De Spettershow’ proberen de hoofdprijs te winnen! Naast spelrondes van het programma, waaronder het Pienterpuntje intelligentiespel en een schitterende modeshow, treden artiesten uit binnen- en buitenland op. Als de spelleider de prijzen uitdeelt, blijken deze zeer verrassend…

 • Het grote geheim
  Het grote geheimschool thema / losse scène opzetTijdsduur: 60minMin/Max spelers: 12 / Geen

  ‘Geest’ Floets laat met haar spectaculaire gaven allerlei schoolsituaties uit het verleden, heden en de toekomst zien. Hierdoor komen de spelers én het publiek in verschillende tijden terecht. Voor een schooljubileum is deze musical ook zeer geschikt!

 • De Sneeuwkoningin
  De Sneeuwkoninginalgemeen thema / doorlopend verhaalTijdsduur: 50minMin/Max spelers: 11 / Geen

  Een bewerking van het wereldberoemde verhaal van Hans Christian Andersen. Kay en Gerda zijn onafscheidelijk tot Kay een splinter van de magische spiegel in zijn oog krijgt. Zijn vriendelijke gedrag verandert radicaal. Dan verschijnt de Sneeuwkoningin: zij neemt Kay mee naar haar ijspaleis. Gerda en de dorpelingen gaan zoeken en komen allerlei personages tegen.

 • Vadertje Panov
  Vadertje Panovschool thema / doorlopend verhaalTijdsduur: 50minMin/Max spelers: 12 / Geen

  Het Russische stadje Irkoetsk is in kerststemming. Dit levert sfeervolle taferelen op als het gaat sneeuwen. Als veel mensen door de voortdurende sneeuw in de problemen komen, helpt schoenmaker Panov hen. Ook de straatveger die door iedereen wordt afgesnauwd. Dit leidt tot een wonderlijke ontwikkeling en een prachtige Kerst voor de oude schoenmaker.

 • Stille nacht
  Stille nachtschool thema / doorlopend verhaalTijdsduur: 40minMin/Max spelers: 12 / Geen

  Frans Gruber, onderwijzer in het Oostenrijkse Arnsdorf en hulppriester Joseph Mohr uit het naburige Oberndorf ontmoeten elkaar op toevallige wijze en schrijven op 24 december 1818 het wereldberoemd geworden lied ‘Stille Nacht’. Deze sfeervolle musical vertelt over het ontstaan van het lied én hoe het de wereld veroverde…

 • Scrooge
  Scroogeschool thema / doorlopend verhaalTijdsduur: 50minMin/Max spelers: 15 / Geen

  Een bewerking van het wereldberoemde verhaal van Charles Dickens. Ebenezer Scrooge wil maar één ding: geld! Zijn rijkdom steekt echter af tegen zijn nog grotere armoede want hij is gierig, inhalig en minachtend naar iedereen. Op Kerstdag neemt de geest van zijn voormalige compagnon Marley hem mee naar het verleden, het heden en de toekomst. En dat verandert alles..!

 • Het meisje met de zwavelstokjes
  Het meisje met de zwavelstokjesschool thema / doorlopend verhaalTijdsduur: 50minMin/Max spelers: 12 / Geen

  Een bewerking van het wereldberoemde verhaal van Hans Christian Andersen. Een arm meisje moet zwavelstokjes verkopen om te kunnen leven. Helaas heeft niemand interesse in haar koopwaar. Dan steekt zij, tegen de bittere kou een zwavelstokje aan… en belandt in een prachtige droomwereld!

 • De club van vier
  De club van vierschool thema / doorlopend verhaalTijdsduur: 50minMin/Max spelers: 15 / Geen

  Op Kerstdag spreken vier vrienden, af om te gaan schaatsen hoewel het ijs niet overal betrouwbaar is. En dan gebeurt het… Theo zakt door het ijs! Een spectaculaire zoekactie leidt tot de redding van de kinderen. Een mooi kerstverhaal met prachtige schaats-sfeerbeelden.

 • Oh denneboom
  Oh denneboomschool thema / doorlopend verhaalTijdsduur: 50minMin/Max spelers: 12 / Geen

  Voor iedereen is Kerstmis een feest, behalve voor sparrenbomen. Deze zeer succesvolle kerstmusical laat zien in welke hachelijke situaties een ‘kerstboom met kluit’ terecht komt en hoe deze op wonderbaarlijke wijze uiteindelijk weer ‘op z’n kluitjes’ terecht komt.

 • Miezert Muis
  Miezert Muisalgemeen thema / doorlopend verhaalTijdsduur: 60minMin/Max spelers: 17 / Geen

  Miezert Muis vertelt het verhaal van een muis, die per ongeluk verdwaalt in het zwarte bomenbos. Daar wordt op dat moment de burgermeesters-verkiezing gehouden. Het dier met de aller dolste act zal de nieuwe burgemeester worden. Wanneer Miezert verschijnt wordt het helemaal een jolige boel. Zo’n gek dier hebben ze nog nooit gezien…...........

 • Afscheidsmusical Achtbaan de musical
  Afscheidsmusical Achtbaan de musicalschool thema / losse scène opzetTijdsduur: 60minMin/Max spelers: 12 / Geen

  Groep 8 stapt in de achtbaan en laat met duizelingwekkende snelheid zien, hoe zij door de basisschool zijn geraasd. “Wat is die tijd voorbijgevlogen sinds ze groep 1 binnenstapten”. Daarom is het heel bijzonder om deze acht jaar binnen één uur opnieuw te beleven.

 • BOSOLEI de musical
  BOSOLEI de musicalalgemeen thema / doorlopend verhaalTijdsduur: 60minMin/Max spelers: 12 / Geen

  Bij de afscheidsmusical roept Thijs vanuit de zaal dat dochter Marjolein direct mee moet. Ze moeten haastig vertrekken naar hun gereserveerde plaats op de camping in Frankrijk. Deze paniekerige start is het begin van een dolkomische reeks gebeurtenissen op camping ‘Le Beau Soleil’. Deze zonnigste musical ever… laat iedereen SHINEN!

 • WOW de SHOW
  WOW de SHOWalgemeen thema / losse scène opzetTijdsduur: 60minMin/Max spelers: 12 / Geen

  Wordt het een MUSICAL of een FILM? Van beide vormen zijn complete uitwerkingen gemaakt. Dus alles is mogelijk met WOW de SHOW! In een razendsnel uurtje krijgt het publiek geen seconde rust. Groep 8 speelt de sterren van de hemel met grappige, sensationele, ontroerende, hilarische en spectaculaire rollen voor iedereen. Groep 8 gaat met een echt ‘eigen afscheid’ nog één keer knallen in… WOW de SHOW!