Heb je vragen? We helpen je graag! Bel of mail ons:    023-5381966   |   info@jingo.nl

Uitgebreid verhaal Vadertje Panov

Dan maken we voor de eerste keer kennis met schoenmaker Panov; een vriendelijk mannetje die iedereen groet. Van een echtpaar horen we dat de echtgenote van Panov is overleden en dat zijn kinderen ver weg wonen. Wanneer de vrouw voorstelt de eenzame schoenmaker uit te nodigen voor het kerstdiner reageert haar echtgenoot afwijzend: “Zou je dat nou wel doen, we hebben ’t al druk genoeg”. Deze mentaliteit staat lijnrecht tegenover die van vadertje Panov, zoals later zal blijken. Een vrolijk muziekje kondigt vervolgens de komst aan van een kleurrijk gezelschap. Voorop loopt een fraai uitgedost persoon. Hij/zij laat hard roepend weten dat er de volgende avond een prachtige kerstvoorstelling in de schouwburg plaatsvindt. Als voorproefje worden nu enkele delen uit het programma getoond. (Dit is het gedeelte van de musical waarin de spelers iets van zichzelf kunnen laten zien. De invulling hiervan kan zelf worden bepaald, maar kan ook in zijn geheel worden weggelaten.)

Vadertje Panov kerstmusical basisschool

Dan komt Stepanich ten tonele. Alle mensen reageren afkeurend bij het zien van de armoedige straatveger. Iedereen… behalve Panov. Hij nodigt de verkleumde man uit om in zijn huis een kop warme chocolademelk te komen drinken. Uit deze daad blijkt waarom de schoenmaker de bijnaam ‘vadertje’ heeft gekregen. Ondertussen is het steeds heviger gaan sneeuwen. De wegen rond Irkoetsk zijn onbegaanbaar geworden. Niemand kan er nog in of uit. En zo zien we eerst de kerstboomverkoper om onderdak vragen bij vadertje Panov, gevolgd door Moeder Anya Muskavich en haar kinderen + de koetsier.
Vadertje Panov kerstmusical basisschool

Het feit dat hij kerstavond niet alleen doorbrengt, maar onverwacht met veel visite, herinnert Panov aan een voorspelling die hem vele jaren geleden door een jonge moeder is gedaan. We gaan terug in de tijd en zien hoe de jonge vrouw en haar baby door de hartelijke en goedgeefse jonge Panov worden behandeld. Na deze flashback worden we opgeschrikt door hondengeblaf. Een koetsier uit Omsk heeft het bizarre weer getrotseerd en brengt een pakketje. Hierin blijken de schoentjes te zitten die hij destijds aan het kindje van de straatarme vrouw gaf. Zij zijn nu helemaal van goud! In een brief legt de vrouw uit hoe het haar en haar zoon is vergaan na de bijzondere ontmoeting met vadertje Panov heel lang geleden. Panov is ontroerd door het cadeau, de brief en de onverwachte gezelligheid van zoveel gasten. Maar… waar is Stepanich gebleven? De straatveger blijkt spoorloos te zijn verdwenen en zachtjes mompelt de oude schoenmaker: "Alles is mij duidelijk. Wát een Kerst… wát een wonderlijke Kerst. Dank je Stepanich… het ga je goed"!

Vadertje Panov kerstmusical basisschool

Dit verhaal is van oorsprong een volksverhaal uit Frankrijk. Het werd wereldberoemd nadat de Russische schrijver Leo Tolstoy er een bewerking van had gemaakt. Leo Tolstoy, 1828-1910, schreef naast verhalen en kleine romans de twee grote epische meesterwerken Oorlog en Vrede en Anna Karenina.

De musicalbewerking van Cees West kent de personages, die in het bestaande verhaal voorkomen. Hieraan is een groot aantal personages toegevoegd. Dit om het verhaal een grotere variatie te geven en de rol van met name vadertje Panov niet verhoudingsgewijs'onspeelbaar te groot' te maken. Ook is de sterk religieuze/moralistische benadrukking van de versie van Leo Tolstoy afgezwakt. Hierdoor wordt dit prachtige kerstverhaal toegankelijk voor alle gezindten. 


Terug naar pagina Vadertje Panov >